måndag 2 juli 2012

Fiji, inomskärs norr om Viti Levu.

Här borde det heta inomrevs, eftersom korallreven är dominerande, och det är de som utgör farorna i navigeringen. Öarna syns, men det gör inte alltid korallreven. En del rev är inte ens utsatta i sjökorten, och en del ligger på fel ställen i sjökortet. Det är vanligt att sjömärken och fyrar som finns på sjökorten inte finns i verkligheten. På ett seminarium fick vi ut en lista på ca 60 olika rev som inte finns utsatta i sjökortet.
Av de tidigare besökta öarna ligger Makogai utanför revet och Naigani innanför. Passagen in är smal och krokig och man måste hela tiden ha utkik på fördäck. Någon nattsegling innanför reven är det därför inte tal om. Det är alltför riskfyllt.

Efter Naigani gick turen till Ellington Wharf. Där ankrade vi upp, och tog en taxi in till staden Rakiraki, en livfull stad med tung indisk prägel, för proviantering.  Vi ankrade sedan upp i Nananu-I-Raki, i skydd för annalkande oväder.  Kvällen tillbringade vi på ”12 moons” med tillhörande hemmafångad fisk, mm.  Ovädret slog till rejält med riktigt hårda vindbyar, och när vi skulle ta jollen hem fann vi den upp och ner, med motorn under vattnet, inga åror och bensindunken flytande i vattnet. Tack och lov låg vi i lä så "12 moons" skeppare kunde skicka ut oss på en lång lina tills vi nådde vår båt. Därefter följde 3 timmars jobb med rengöring av utombordare, oljebyte, rensning av bensinslangar etc. Den funkar nu igen.
Midsommarafton tillbringades i en vik norr om Lautoka, nästan på sedvanligt sätt. Extra stor svensk flagga, blå och gula ballonger, jordgubbstårta, fast utan jordgubbar, drinkar och på anmodan av några besökande båtar även några snapsvisor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar