söndag 24 juni 2012

Fiji, Vanua Levu, Savusavu

Ytterligare en angöring mitt i natten, bland mängder av korallrev, i avsaknad av på sjökortet utsatta prickar och fyrar. Man är helt utlämnad till en väl fungerande GPS. Ankomsten till Savusavu på ön Vanua Levu gick trots allt enligt planerna.
Majoriteten av Fijis befolkning består utav indier. En stor del är kineser, och fijianerna är alltså i minoritet. På 80-talet tyckte indierna att, eftersom de var i majoritet och har bott på Fiji i fyra generationer, de också skulle ha rösträtt till parlamentet. Fijianerna sa nej, varpå indierna vände sig till samväldeschefen Drottning Elisabeth. Samväldet tog parti för indierna (vad annars skulle man göra?).  Fijianerna begärde då utträde ur samväldet, men fick nej. Tydligen kan man inte lämna samväldet av egen fri vilja, däremot kan man bli utsparkad (Zimbabwe). Staden Savusavu präglas av indier och ser ut som en indisk by. Både Lena och jag lyckades bli magsjuka här. Det måste bero på den indiska präglingen.
Varje ö i söderhavet har sin egen fauna. I Savusavu kom ”flying foxes”, dvs fladdermöss stora som havstrutar flygandes över sittbrunnen på kvällarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar