tisdag 12 juni 2012

Tonga

The Kingdom of Tonga är det enda landet i Pacific som aldrig har varit koloniserat. Kungaätten kan spåras tillbaka till 1000-talet.

Vavau är den norra ögruppen i Tonga. Huvudorten heter Neiafu. Det märks att Frankrike inte har sin hand över Tonga, såsom de har över Franska Polynesien. Här är allting lite fattigare, sjaskigare och nedsmutsat. På flera ställen i Franska Polynesien ser man bilvrak. Här på Tonga kör man fortfarande i dem. Någon bilbesiktning finns inte. Det luktar konstant öppen eld. Matlagning sker ofta över öppen eld i trädgårdarna, eller så eldar man sopor. Även här springer mängder av lösa hundar, men här gör de sällskap med tuppar, hönor och grisar.  Man möter grisar på trottoarerna i stan. Om man stjäl en griskulting på gatan, renderar detta i 6 månaders fängelse. Befolkningen är dock lika gästvänlig och trevlig som i övriga söderhavet. Det finns flygförbindelser mellan de största öarna i Tonga. De trafikeras med gamla DC3:or, som pensionerades i Sverige på 60-talet.

Den 2/6 fyllde Gitte på den Kanadensiska båten Gunvor XL 23 år.  Familjen bjöd in alla närvarande båtar (23 personer ifrån 7 olika båtar) till sin X55:a, för vidare transport ut till Mariners Cave.   Här dyker eller snorklar man in i ett svart hål ca 3 meter under vattenytan, och sedan ca 5 meter rakt in i berget. Väl inne öppnar sig en kupol på ca 15*15 meter, ca 20 meter hög och 10 meter djup. Vattnet är naturligtvis kristallklart och ljuset utifrån gör det hela väldigt speciellt. Här sjöng vi Happy birthday för Gitte så det ekade i kupolen.

På söndagen var vi på högmässa i katolska kyrkan. Kyrkan var full till bristningsgränsen och alla damer, från 3 år och uppåt, hade klätt upp sig i sitt blankaste siden, den vackraste sminkningen och de högsta klackarna. Männen var traditionellt klädda med kjol och höftskynke virat runt omkring. De sjöng 5-stämmigt så att taket på kyrkan lyfte, med gåshud som följd.  Det var mäktigt.
Nu har vi 3 dagars segling mot Fiji framför oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar