lördag 18 februari 2012

Las Perlas - Galapagos

850 nm, och jag kan rapportera att Stilla Havet är verkligen stilla. Vi tog starten på Contadora och hängde med bra första dygnet så länge det blåste. Sedan försvann vinden…  Vi var ändå framme på stipulerad tid, ca 1 vecka. ”Champagnesegling” med sol, spinnaker och delfiner på dagarna och motorgång på nätterna.

Det händer inte så mycket på havet. Tiden går åt till att äta, sova och 3-timmarspassen. Det blir en del böcker.  Jag har bland annat läst en bok som heter ”Plastic Ocean”, och som handlar om nedskräpningen av oceanerna.  Det är verkligen skrämmande läsning. Det finns en plastskräpansamling i norra Stilla Havet, som är stor som Texas och som bara växer.  Skräpet finns över allt, i Caribien, San Blas och Las Perlas. Det som på läsidan och i reklambroschyrerna ser ut att vara en paradisö med kokospalmer och vita sandstränder och kristallklart vatten, är på lovartsidan full med plastsopor. Endast Panamakanalen är ren. Man ser ideligen plastskräp som flyter förbi. Härom natten fastnade en plastsäck i propellern.  Det kändes som en stöt i båten.  Rpm minskade med ca 300 och båten började vibrera och skaka. Efter diverse fram och back var problemet tillfälligt löst, och vi kunde fortsätta resan. Vid framkomst till Galapagos visade det sig att halva säcken satt kvar. Vi fiskade upp en hink full med plastskräp och repändar. Detta har vi släpat med oss i ca 400 nm.

De långa dagarna bjuder ändå på ett och annat. Vi har sett en haj, med en otäckt vickande fena på ryggen. Den såg arg och hungrig ut. Vi badade inte. Vi har också sett en hoppande svärdfisk ca 2,5 meter inklusive svärd. Några havssköldpaddor, varav en med en snålskjutsåkande havssula på ryggen. Delfinerna är pålitliga. Dom kommer med jämna mellanrum och visar upp sig. Senast var det ett stim på ca 25-30 stycken. Två måsfåglar åkte snålskjuts med oss nästan en hel dag. Dom blev tamare och tamare, men skräpade ner en del. Problemet löste sig med en riklig squall på natten. Squalls är små lokala regnoväder, med mycket regn och vind, och ibland med blixt och dunder. De går över på 10 minuter- en halvtimme. De kan vara otrevliga, men båten sköljs ren ifrån salt och fågelskit.

Ekvatorn passerades den 15/2-2012 kl 15.46 Galapagostid. (21.46 svensk tid)

Väl framme i Baquerizo Moreno på ön San Christobal har vi gjort bekantskap med sjölejonen. De finns över allt i mängder. De klättrar upp på akterdäck på gästande segelbåtar och i gummijollar och ligger och latar sig och solar och luktar illa och låter illa. I stan ligger de på trottoarerna och i parkerna och till och med på parkbänkarna. De bryr sig inte om att det finns människor i närheten. Detta är sjölejonens ö. Vi människor är bara i vägen.

2 kommentarer:

  1. Grattis Stellan till att ha nått Galapogos ... vilka upplevelser ...

    Just nu har jag en fantastisk utsikt över havet i Matvik (smile ...)

    Vi båda hälsar till Dig ...

    Vi hörs! Bästa hls Lasse

    SvaraRadera
  2. Hej Stellan
    Tack för reseskildring.
    En bit av resan är nu avklarad.
    Vi följde er på www.worldcruising.com - riktigt spännande.
    Ni gick riktigt bra i början, men tappade lite i mitten. Det berodde nog till stor del, av det där plastskräpet som fastnade. Ni kanske tävlar i olika klasser, vilka är i samma klass som ni?
    Vi såg även en eftersläntrare som startade några dagar efter er.
    Nu är det ju inte tävlandet som är prio 1 utan den stora upplevelsen. Njut och upplev!
    När starta nästa etapp? Ser fram emot nya reseskildringar.

    Soliga (just nu) vinterhälsningar
    Anita o Rolf

    SvaraRadera