onsdag 8 februari 2012

Las Perlas

Vid lunchtid den 2/2 kastade vi loss ifrån La Playita i Amador (förstad till Panama City), med kurs på Las Perlas (Pärlöarna) , ca 35 nm söder ut. Vi kom fram till Contadora Island på kvällen och ankrade upp.  Contadora är Panamas gräddhylla. Det finns bara stora fina villor och allt är rent och snyggt till skillnad från en del andra öar som är ganska nedskräpade.

Las Perlas är känt just för sina fina pärlor. Här hittades den största pärlan i världshistorien, Peregrinopärlan (31 karat och päronformad) på 1500-talet. Slaven som hittade den frigavs. Pärlan har sedan vandrat runt bland kungahusen i England och Spanien, Napoleon, samt hos olika pirater, etc, etc. Pärlan var försvunnen i många år, för att sedan dyka upp igen. På 1960-talet köpte Richard Burton den till sin fru Elisabeth Taylor för USD 37000. Så sent som november 2011 såldes pärlan på auktion på Christies för 11,8 millioner USD till en okänd köpare. Vi har plockat fram våra cyklop, men ingen lycka ännu.

Det var också hit till Contadora Island Shahen av Iran flydde när ayatollorna tog över makten i Iran 1979. Hans hus är mycket insynsskyddat, och man kan endast se en del av det från stranden. Han var för övrigt granne med Jimmy Carter.

Den 3/2 gick vi vidare till Isla Canas och Isla del Rey, med besök i en infödingsby. Befolkningen är inte indianer, utan ättlingar till slavarna som spanjorerna förde med sig hit på 1500-talet. Dom är kolsvarta och har sitt eget språk. På Isla del Telmo finns en ilandfluten u-båt, ca 10 meter lång. Den har legat där sedan 1914, alltså sedan första världskriget. Inte mycket återstår, men det framgår tydligt att det är en u-båt. Ingen vet hur den kom dit eller var den kom ifrån, eller vad den gjorde där.  Åtskilliga forskare har besökt den för att utröna fakta om den, men utan framgång. Gåtan kvarstår, ingen vet någonting. Den bara ligger där och rostar upp.

I morgon den 9/2 går starten för etapp 2, till Galapagos. Överfarten tar ca 1 vecka, och sedan har vi ca 2 veckor på oss att kajka runt där, dock med rätt mycket restriktioner. Vi får bara besöka fyra öar. På alla andra råder turist oh besöksförbud. Nästa inlägg kommer således ifrån Galapagos. Till dess, ha det så bra.

6 kommentarer:

  1. Skåla för mig på fredag och köp ngt fint från Galapagos:)

    Hälsa Hans och Hanna!

    Stor kram

    SvaraRadera
  2. Hej Stellan!

    Häftigt med Galapagos ...

    Ha det så bra på seglatsen!

    Lasse Ågren

    SvaraRadera
  3. Låter lite onödigt lyxigt tycker jag. Galapagos lär ju vara ett sånt där naturunder, som man bara ser på TV. Här i New York går knoget vidare. Tråkig vinter, men tack och lov ingen snö. Bebben

    SvaraRadera
  4. Hej Stellan!
    Här får du en hälsning från viken i Vettekulla. Isen ligger i halva viken men den går inte att gå på. Fullt med sjöfåglar som simmar i det öppna vattnet. I helgen såg vi havsörnen segla över dina stenar. Temp just nu -3 gr. Lite, lite snö.
    På Sonaholm ser allt lugnt ut och det lyser så fint på kvällarna.
    Följer er färd med nöje.
    Ha det bra
    Åse och Stefan

    SvaraRadera
  5. Hej Stellan!
    Det låter fantastiskt att närma sig Galapagosöarna. Här i kalla norden fick vi 1 dm snö i natt, inte
    vad vi tänkt oss. -Nu vill vi gå med stora steg mot våren.
    Mycket givande och intressant att följa din färd, vi sänder dig ett stort TACK!
    Ha det så gott hälsar
    Anita o Rolf

    SvaraRadera
  6. Hej.
    Kollade lite på world cruising sidan.
    Där kan man följa båtarna hur dom ligger till.
    Sapphire 11 ligger i täten och har bara 96.7 nm kvar till målet i Galapagos.
    Ni verka ha 330.9 nm , kan detta stämma?
    Skämt åsido, njut av resan ta det lugnt.

    SvaraRadera