måndag 26 mars 2012

Galapagos - Marquesas

3000 nm rakt ut i Stilla Havet. Som jämförelse kan nämnas att det är ca 250 nm från Karlshamn till Stockholm, eller 50 nm från Karlshamn till Bornholm. När man är halvvägs, är man på den punkt på jorden som ligger längst ifrån något land eller någon ö. Länsförsäkringar kan andas ut, dom behöver inte hämta mig med helikopter eller räddningskryssare 1500 nm från land.
Överfarten tog 18 dagar och 6 timmar. Detta får betraktas som ganska snabbt. Vi seglade mer än 200 nm per dygn i 7 dygn. Vi har fått många beundrande kommentarer ifrån våra medseglare.  Båten behöver lite vind och är fantastiskt stabil med spinnakern. När vi susar fram i 10-11 knop och skummet yr och fräser är seglingen som bäst, så kallad champagnesegling.
De två första dagarna och nätterna hade vi några båtar inom synhåll, därefter var det tomt. Inte en segelbåt eller fartyg eller flygplan, bara Stilla Havet.  Det enda som händer är flygfisk. Det kryllar av dom och varje morgon får vi rensa däcket ifrån dom. En hittade vägen in genom takluckan över pentryt och landade sånär direkt i stekpannan. Det finns också flying squids som också landar på däck, dock ej lika många.
Dagarna är indelade i 3-timmarsskift. Man har vakten i 3 timmar, dvs man ansvarar för utkik, navigering och båtens trim. Därefter är man ledig i 6 timmar, för mat, sömn, båtvård, etc. Det är bra om man gillar böcker.
Nu har vi nått en ny världsdel, Oceanien, och vår rutt tar oss först till Hiva Oa, Marquesöarna i Franska Polynesien, väldigt olikt både Latinamerika och Galapagos.

1 kommentar:

  1. Stellan, hittade ordet tikies inom haitiska på google översätt. Betyder det kalkon? Vanlig maträtt på restaurang - fisk eller kött? undrar en nyfiken hustru...

    SvaraRadera