måndag 30 april 2012

Franska Polynesien, Society Islands (Sällskapsöarna)

Vägen hit, ca 230 nm, blev en utav de jobbigaste överfarterna, med squalls en gång i kvarten under hela natten. De värsta nådde vindstyrka på över 40 knop. De sista fem timmarna bjöd dessbättre på en fantastisk slör i ca 10 -11 knop. Det är då båten är som bäst. Vi nådde fram till Papeete på Tahiti strax efter mörkrets inbrott.

Tahiti
Papeete, (uttalas papiéte av lokalbefolkningen), med ca 30000 invånare, är en storstad jämfört med vad vi tidigare sett av Franska Polynesien, men så är det också centrum i Stilla Havet. Vi ligger förtöjda mitt i stan med massor av kryssningstrafik och lokaltrafik till de närliggande öarna.  I Papeete finns allt. Alla modekedjorna finns här, MacDonalds, Intersport etc, men prisnivån i stan är högre än i Sverige. Det finns ett undantag, nämligen tandläkarbesöket som jag var tvungen att göra till följd av en tappad plomb. Röntgen, borrning och fyllning med kompositmaterial kostade endast 600 kr. Kanske fick jag rabatt eftersom tandsköterskan/receptionisten/kassörskan (importerad ifrån Kina) var genomförkyld och nös och snörvlade utan munskydd under hela operationen. Tandläkaren, Dr LeFevre, tuggade tuggummi hela tiden, och var av den okänsliga, hårdhänta typen. Tacka vet jag Folke.  Utsikten ifrån tandläkarstolen var emellertid magnifik, Mooreas siluett samt hamninloppet till Papeete kändes lugnande. Tre dagar senare var jag tillbaka hos Dr Lefevre, eftersom plomben trillade ut. Denna gång var det tandläkaren själv som nös och hostade utan munskydd!!
I onsdags, den 25/4, kom Lena. Hon skall följa med ända till Australien. Det skall bli kul att dela upplevelser och erfarenheter med henne. Hon hade med sig regnväder (det har regnat i 4 dagar nu), men också lite svenskt godis och lite böcker ifrån Sverige. Vi har inte setts på fyra månader, men hon har blivit väl omhändertagen av goda vänner i Sverige.
Det tahitiska språket är intressant så till vida att det finns endast 13 bokstäver i alfabetet, A,E,I,O,U,F,H,M,N,R,S,T,V. Detta gör språket svårt att förstå, och för att förstå varandra måste varje vokal och stavelse uttalas för sig. Diftonger finns inte, och det förkommer aldrig två konsonanter i rad.  Det finns en förstad till Papeete som heter Faaa, (3 a i rad), och uttalas Faáa (samma betoning som ”tomater”).
I Tahiti News kunde man idag läsa att en fransk turist på Nuku Hiva, (där tysken försvann för två år sedan) har omkommit utav att ha fått en kokosnöt i huvudet, dessutom på årsdagen av tyskens försvinnande.  Detta är den i särklass vanligast dödsorsaken i Marquesas, vanligare än bilolyckor. Kokospalmerna finns i mängder längs vägarna. Varje kokospalm kan innehålla upp till 30 kokosnötter, och palmerna är upp till 20 meter höga. En kokosnöt väger 1 – 2 kg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar