onsdag 30 maj 2012

Niue

Världens minsta demokrati, med endast 1250 invånare, varav ca 600 i huvudstaden Alofi. Ön är ca 6 mil i omkrets. År 2004, före cyklonen ”Heta” bodde här ca 6000 personer, men Heta, med 30 meter höga vågor, förstörde en massa hus och infrastruktur. Idag står många hus tomma och övergivna eftersom de flesta invånarna har flyttat till Nya Zeeland. Här finns ingen hamn och ingen jollebrygga, men det finns en pir. Här får man lyfta upp jollen med kran och lägga den på kajen. Båtarna ligger vid bojar utanför kajen. Det finns 20 bojar, så fler båtar går inte att ta emot. Det är inga problem att se botten på 20 meters djup. Sikten under vatten lär kunna bli 75 meter!!

Det finns 6 poliser och 3 polisbilar på ön som nästan är befriad ifrån kriminalitet. Ingen låser sitt hus eller tar ut bilnyckeln ur bilen på kvällen. Det finns dock grannfejder som kan utmynna i att man bränner ner varandras hus. Det finns ett fängelse. Där sitter för närvarande två personer. En mordbrännare och han som sköt mordbrännaren i ryggen.

Niue har en väldigt aktiv yachtklubb. Förmodigen den enda i världen som inte har några båtar. Klubben har 1575 medlemmar, alltså fler än invånare i landet. Undertecknad är naturligtvis en av dessa medlemmar. Yachtklubben leds av några entusiaster som ser till att man trivs på ön.  De ordnar med sightseeing, grillaftnar och dansuppvisningar, etc. Vill man bli hämtad på kajen, VHFar man till yachtklubben och vips blir man skjutsad dit man vill.

Ön är raka motsatsen till Suwarrow som ju är en atoll, dvs en sjunken vulkan. Niue är motsatsen, en upphöjd atoll. Strandkanten är 30 – 50 meter hög runt om ön och helt otillgänglig på det flesta ställen.  Naturen är bedårande vacker och det finns massor av bra dyk- och snorklingsställen.

Dilemmat här är inte hajar, utan ormar. De finns rikligt med sk seakraits. De är ca 1 meter långa och giftigare än kobror. På frågan om det finns serum, blev svaret; Nej, det är ingen ide!! Den som blir biten på 3 meters djup är död när han kommer upp till ytan. De lär dock vara snälla och inte aggressiva. Vi har sett flera stycken runt båten och jollen. Lena vägrade ändå att snorkla här.  Vid mitt snorklingstillfälle hörde jag plötsligt rop ifrån klippan; orm, Schlange, snake…  När jag vred på huvudet såg jag en på ca 2 meters håll. Den var väldigt vacker, svart och gul-randig, men man vill ändå ha den på lite avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar