tisdag 8 maj 2012

Franska Polynesien, Society Islands (Sällskapsöarna)

Raiatea
Efter en nattsegling nådde vi Raiatea och ankrade upp i en lämplig vik. Jolleturen uppför floden var av det annorlunda slaget. Efter ca 500 meter fanns ett kokosnötstånd där man kunde köpa kokosnötter. Efter ytterligare några hundra meter fanns en botanisk trädgård. Den självpåtagna guiden ville att vi skulle lämna jollen och vada med vatten upp till midjan i en mörkbrun sörja. Det ville vi inte så vi anvisades en annan väg.   Den botaniska trädgården hade mycket vackra blommor, träd, buskar och frukter. Det kostade inget inträde, men vi fick en klase bananer för att vi kom. Kokosnöten kostade 6 kronor.
Efter ett besök på Polynesiens största marae (arkeologisk fyndighet med byggnadsverk och offerplatser ifrån 16- och 1700 talen) styrde vi mot Uturoa, den största staden på ön.  Idag skulle vi fylla på förråden av bland annat öl och vin etc. Döm om vår förvåning när vi fick höra att just idag är det förbjudet att sälja alkohol i affärer och barer. Anledningen är att det är val i Frankrike i dag. Alla polynesier har rösträtt i det franska valet och kampanjen mellan Sarkozy och Hollande märks tydligt.  Här finns två fraktioner, de som vill bli självständiga ifrån Frankrike och de som inte vill. Vi köper ölen i morgon istället.

På eftermiddagen tog vi jollen ut till en motu för lite snorkling och bad. Jag lånade ut min snorklingsutrustning till Lena. Jag fick inte tillbaka den. Nu har Lena också blivit snorklare.

3 kommentarer:

  1. Åh, det låter helt underbart, jag vill se bilder! Tänk vad kul ni kan ha tillsammans när ni kommer hem; snorkla tillsammans runt Sonaholm! Där kan ni se både tång, tång och tang! :)) Vi får väl plantera in en delfin och ett par rockor i viken, det vore något! Puss och kram!!

    SvaraRadera
  2. Hmmm. Det är någt som inte stämmer här. Vissa av oss sitter vid ett skrivbord i Newark, New Jersey med travar av papper och dataskärmar, och ni snorklar i Söderhavet!! Skulle det inte vara tvärtom? PS. Jag ringde till Kusin Kajsa igår. Hon fyllde jämnt.
    BBn

    SvaraRadera
  3. Ulla Thernström11 maj 2012 kl. 10:19

    Helt fantastiskt, vilken resa, namn på platser man aldrig hört talas om! Förstår Lena, snorkla är underbart, säger som Erika, ni får fortsätta utanför Sonaholm! Vi har ingen riktig vår ännu, regnigt ibland och lite småkyligt, så eran värme är man lite aaaaaavunsjuk på! Imorgon har vi prova på golf på golfbanan och Maggan och jag skall ut och hjälpa till, bara det inte regnar!
    Ha en fortsatt härlig resa! Kramar till er båda

    SvaraRadera