torsdag 26 januari 2012

Panamakanalen

På vägen till Shelter Bay stannade vi en natt i en stad på fastlandet som heter Portobello. Historiskt intressant så tillvida Christoffer Columbus har legat där för ca 500 år sedan.  I tullhuset som är ifrån 1600-talet har 1/3 del av allt guld som fraktades till Nordamerika förtullats.  Den ligger i en mycket skyddad vik, full av befästningar ifrån 1600-talet och senare, och i dag populär bland Caribean seglare, i övrigt var staden bedrövlig. Den välkände piraten Henry Morgan har också haft sitt tillhåll här.  Det finns ingen marina utan man ligger på svaj.  Det finns ingen organiserad sophämtning, utan folk slänger sina sopor där det finns plats. Bilvrak runt varje hörn, och definitivt inget ställe att gå ut i efter mörkrets inbrott.  Restauranten på dingydocken var emellertid utsökt.

Shelter Bay är en modern marina med alla faciliteter, inkl internet.  Tre dagar med mestadels kanalförberedelser. Det kom en gubbe med grova tampar och fendrar (Plastinklädda bildäck) att användas vid slussningarna. Sedan kom det en annan och frågade allt om båten; längd, bredd, djup,  hästkrafter, maxfart, marschfart, rpm vid max och marschfart, septitank, etc, etc… Dag tre anvisades vi en ankringsplats i avvaktan på att en ”admeasurer” skulle komma och lotsa oss genom kanalen.  En admeasurer är inte lots, men har tillstånd att lotsa båtar upp till 65 meter, samt att bedöma om båtarna är lämpliga för genomfarten.  Admeasurern är med genom de tre första slussarna upp till Gatun Lake.  Därefter sticker han hem, och vi ankrar upp för natten strax bakom slussarna. KL 0600 morgonen därpå kommer en annan admeasurer och följer med hela vägen genom kanalen och nerför de tre sista slussarna, ända till La Playita Marina, Panama City, där vi nu ligger på svaj, en resa på ca 8 timmar. Det ingår också att admeasurern skall ha frukost, lunch och middag + fika vid lämpliga tillfällen.

Här i Panama city, skall vi ligga i ca en vecka. Här finns bra shoppingmöjligheter, tillgång till diesel, vatten och proviant. Här skall vi proviantera så att det räcker till Marquesöarna, med möjlighet till påfyllning på Galapagos. Här är allt billigt. Panama börjar bli känt som ett shoppingeldorado.
Dessvärre har vi inget internet, så man är hänvisad till olika wifi-areas i omgivningen.

Klockan är 2100 lokal tid en 24/1, och 0300 svensk tid den 25/1.

1 kommentar:

  1. Hej Stellan!
    Fantastiskt kul att följa din spännande resa som just har startat i Västindien!
    Det är inte så dumt att vara nybliven pensionär ...
    Vi hörs längre fram!
    Bästa hälsningar från Lasse Ågren

    SvaraRadera