lördag 21 januari 2012

St Lucia - San Blas, Panama

Starten gick ifrån St Lucia kl 1200 söndagen den 8/1. Ca 30 båtar på startlinjen. En del var inte färdigutrustade, en del fick inte godkänt i säkerhetskontrollen och del skall ansluta i San Blas.

Det blåste nästan kuling så vi startade med två rev i storen.  Dag två slog vi ut reven och de kommande två dygnen var riktigt angenäma.  Tradewinds med 10-15 m/sek.  Dygn 4 -6 bjöd på betydligt hårdare vindar med byar upp till 25 m/sek, och en våg höjd på ca 3-4 meter, ibland 5. Särskilt besvärligt var den natten när vi inte hade någon måne. Det var kolsvart och man kunde bara höra de stora vågorna och brottsjöarna.  Tretimmarspassen funkar bra. Man har vakten i tre timmar och är sedan ledig i sex, för sömn, böcker eller matlagning.  Inga allvarligare incidenter inträffade. Båten är välutrustad, och seglas med förstånd, så allt gick bra. Ett par brottsjöar fyllde sittbrunnen, och Hanna blev genomsur inifrån och ut. En flygfisk landade brevid Hanna och en annan hittade vi på däck när vi kom fram till San Blas. Tilläggas bör att trots segling dygnet runt i hårt väder har vi genomfört våra vaktpass barfota, iklädda endast shorts och t-shirt + flytväst och sele, åtminstone på nätterna. Dygnstemperturen pendlar mellan 25 och 30, och vattentemperaturen mellan 26 och 27.  Vi fryser inte.

Höjdpunkterna på etappen var en delfinuppvisning dygn två.   De simmar bredvid och runt båten, och de tycks se dig i ögonen.   Till skillnad ifrån de delfiner jag sett tidigare i medelhavet och Biscaya avslutade dessa med ca två meter höga hopp med volter för att sedan försvinna tillbaka till sin värld. Sista dygnet kom ett gäng till och välkomnade oss till Panama. Samma show på slutet, men denna gång avslutades med att två delfiner gjorde några ca en meter höga hopp över vattenytan i perfekt harmoni, precis som på en Disneyfilm.  Jag är övertygad om de försöker kommunicera med oss.  Delfiner (eller dolfiner som de heter hos svenska hollywoodfruar) är definitivt mitt favoritdjur på havet.

Dygn 7 var åter lugnare och vi angjorde San Blasöarna på söndagkväll den 16/1. Vi ankrade upp innanför Hollandes Keys, en mycket vacker ögrupp med massor av kokospalmer och andra exotiska växter.  I morgon den 17/1 går vi till Porvenir island för inklarering i Panama, och därefter till Chichime island för välkomstparty med de övriga båtarna. Den 20 går vi till Shelter Bay norr om kanalmynningen för kanalförberedelser.

3 kommentarer:

  1. Hej gubben! Lycka till pa kanal genomfarten idag! Vill se mer bilder, kan du inte lagga upp flera? Har ar det fint, hade dock inbortt i Xavis bil igar, min fina kamera ar borta :(. Annars fint, skriver mer pa mailen. Puss puss

    SvaraRadera
  2. Hej Stellan.
    Vart går resan vidare efter Panama?

    Ha det gott.

    SvaraRadera
  3. Ja du Stellan... det måste vara underbart att se dessa underbar Dolphins... i sin naturliga miljö...

    acke

    SvaraRadera